Sposób przygotowania:
Paszteciki z nadzieniem szpinakowym
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i gotujemy. Następnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ziemniaków. Kolejnym składnikiem jest miękkie masło, które również dodajemy do ziemniaków.Rozmrożony szpinak odcedzamy i szatkujemy. Przy pomocy odrobiny masła lub oliwy z oliwek musimy teraz zeszklić posiekaną drobniutko cebulę. Do złotej cebulki dorzucamy szpinak i duśmy chwileczkę. Całość doprawiamy czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą a następnie studzimy. Wystudzony szpinak łączymy z drobniutko pokruszonym serem.Z rozwałkowanego ciasta wycinamy małe prostokąty. NA środek nakładamy farsz szpinakowy i zawijamy w kopertkę. Rogi skleimy przy pomocy rozbełtanego żółtka i łyżki gorącej wody. Smarujemy również wierzch aby paszteciki ładnie się zarumieniły. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i paszteciki pieczemy przez około 30 minut. Smacznego!