blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Paszteciki z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Paszteciki z szynką

Składniki:

Paszteciki z szynką

 

  • 2 płaty zamrożonego ciasta francuskiego
  • 5 dag gotowanej szynki
  • 5 dag goudy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mleka skondensowanego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • sól, biały pieprz
  • listki sałaty i pomidory do dekoracji

Sposób przygotowania:

Paszteciki z szynką
Ciasto francuskie rozmrozić. Mleko zagotować w rondlu. Mąkę utrzeć z tłuszczem na jednolitą masę. Dodać do mleka, nie przerywając mieszania gotować, aż sos zgęstnieje. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Składniki dodać do sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

2.Płaty ciasta przekroić na połowę. Blachę opłukać zimną wodą, przełożyć na nią ciasto. Na każdym kawałku dnem szklanki (o średnicy 6 cm) wycisnąć pośrodku kółko. Zagłębienie napełnić sosem szynkowo-sero-wym. Brzegi ciasta posmarować mlekiem skondensowanym.

3.Piec piętnaście minut w temperaturze 200°C. Szczypiorek umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, posiekać, posypać paszteciki. Gotowe paszteciki udekorować na talerzach liśćmi sałaty i cząstkami pomidora.