Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Paszteciki z warzywami i serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Paszteciki na słono z gotowego ciasta francuskiego z warzywami i z dodatkiem serem pleśniowego polane ketchupem.

Paszteciki z warzywami i serem pleśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z warzywami i serem pleśniowym

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 duże marchewki
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • mały seler
  • duży korzeń pietruszki
  • garść fasolki szparagowej żółtej
  • pół puszki fasolki czerwonej
  • ząbek czosnku
  • ser pleśniowy z czosnkiem
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Paszteciki z warzywami i serem pleśniowym
Marchew, pietruszkę i seler pokroić w słupki i podsmażyć na oleju, podlać wodą i dusić, aby szybciej zmiękły. Żółtą fasolę ugotować w osolonej wodzie. Dodać do warzyw. Czosnek przecisnąć przez praskę, dymkę i szczypior pokroić, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Każde opakowanie ciasta francuskiego pokroić na 12 równych części i nałożyć na nie gotowy farsz. Kłaść kawałki sera pleśniowego i przykryć resztą ciasta. Skleić boki. Wierzch gotowych pasztecików posypać startym żółtym serem lub pokrojonymi paskami sera. Piec w temperaturze ok. 180°C aż do wyrośnięcia ciasta. Gotowe podawać z ketchupem i zieleniną.
Paszteciki z warzywami i serem pleśniowym
Pokroić w słupki marchewkę, pietruszkę i seler.
Paszteciki z warzywami i serem pleśniowym
Do podduszonej marchewki dodać resztę warzyw.
Paszteciki z warzywami i serem pleśniowym
Na pokrojone ciasto nałożyć farsz i ser pleśniowy.
Paszteciki z warzywami i serem pleśniowym
Przykryć pozostałym ciastem i startym lub pokrojonym serem.