Sposób przygotowania:
Pasztet z soczewicy i pieczarek1
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy.
2
Ścieramy pietruszkę i marchewkę na tarce.
3
Pieczarki obieramy i ścieramy podsmażamy razem z cebulą. Do podsmażonych pieczarek dodajemy starte warzywa dalej podsmażamy.
Do podsmażonych pieczarek i warzyw dodajemy przyprawy koperek zielony mieszamy i studzimy.
4
Do zimnej soczewicy dodajemy ziarna słonecznika.
5
Do miski dajemy zimne pieczarki z warzywami dodajemy soczewicę ze słonecznikiem wbijamy jajka wsypujemy kaszę mannę wlewamy olej mieszamy składniki pasztetu.
6
Foremkę jeżeli pieczemy w metalowej smarujemy rozpuszczonym masłem i obsypujemy bułką tartą. Do foremki wkładamy masę wygładzamy górę. Kilka razy uderzamy całą foremką aby masa się dobrze ułożyła. Górę lekko spryskujemy olejem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st nakrywamy folią i pieczemy około 20 minut następnie zdejmujemy folię i pieczemy około 40 minut.
7
Pasztet studzimy jakiś czas pózniej najlepiej na deskę drewnianą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
POLECAM!!!
gusia1000
gosia56
Bardzo dziękuję teraz będziemy go jedli kilka dni;)