Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Pasztet

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Doskonały paszet na Wielkanocny stół! Wypróbowany od wielu lat!

Pasztet

Składniki:

Pasztet

 

  • 0,5 kg karkówki
  • 0,5 kg przerastanego boczku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 30 dag przerastanaj wołowiny
  • 30 dag wątróbki drobiowej (może być wieprzowa)
  • 3 jajka
  • przyprawy: pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 2 ususzone kajzerki
  • cebula
  • czosnek
  • sól

Sposób przygotowania:

Pasztet
Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Obsmażyć na rumiano.Przełożyć do garnka, dodać obrane warzywa, przypieczoną cebulę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, czosnek i sól. Zalać wrzącą wodą i dusić na małym ogniu do miekkości. Mięso wyjąć, do wywaru włożyć wątróbkę i parzyć ok.10 min.Wyjąć,mięso i wątróbkę pozostawić do ostudzenia, w wywarze namoczyć kajzerki. Zimne mięso, watróbkę i bułeczki zemleć 2x w maszynce do mięsa lub 1x w blenderze. Do masy dodać jajka i przyprawy: sól, pieprz mielony i gałkę muszatułową. Dokładnie wymieszać.Gdyby masa była bardzo gęsta, odrobinę rozrzedzić pozostałym, przecedzonym wywarem. Blaszkę wysmarować i wysypać tartą bułką. Włozyc masę. Wyrównać wierzch. Piec ok. 50 min w 180*C. Wyjąć po całkowitym wystygnięciu.
SMACZNEGO!