Sposób przygotowania:
Pasztet
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na 1 godzinę do lodówki.
Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Pieczarki, cebulę siekamy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną cienko szynkę, mięso mielone. Dusimy, następnie studzimy. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę, doprawiamy farsz do smaku. 1/3 ciasta wykładamy natłuszczoną foremkę, przekładamy do niej farsz, wierzch przykrywamy resztą ciasta. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Pasztet pieczemy 1 1/2 godziny w 200 stopniach.
Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Pieczarki, cebulę siekamy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną cienko szynkę, mięso mielone. Dusimy, następnie studzimy. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę, doprawiamy farsz do smaku. 1/3 ciasta wykładamy natłuszczoną foremkę, przekładamy do niej farsz, wierzch przykrywamy resztą ciasta. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Pasztet pieczemy 1 1/2 godziny w 200 stopniach.