Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pasztet bez pieczenia , z wątróbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny pasztet do chleba niekoniecznie musi być pieczony

Pasztet bez pieczenia , z wątróbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet bez pieczenia , z wątróbki

 

  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 130 g cebuli białej
  • 100 g masła
  • 70 g nalewki żurawinowej
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki suszonych listków macierzanki piaskowej (albo zwykłego tymianku)
  • 1 łyżka musztardy z całą gorczycą i czerwonym winem
  • do smaku - sól

 

Sposób przygotowania:

Pasztet bez pieczenia , z wątróbki
Suszone owoce żurawiny namocz w alkoholu - zostaw w przykrytym naczyniu na kilka godzin. Wątróbkę oczyść dokładnie i pokrój na nieco mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej masło, połowę podanej ilości, i podsmaż na nim posiekaną w kosteczkę cebulę. Dodaj listki macierzanki a po chwili kawałki wątróbki - smaż aż zetnie się, zmieni kolor, ze wszystkich stron. Wlej nalewkę z osączonej żurawiny i podpal uważając żeby się nie oparzyć - flambiruj aż płomienie same zgasną. Dopraw pierzami, dolej śmietankę i smaż aż prawie cały płyn zredukuje. Po zdjęciu naczynia z ognia dodaj resztę masła i wymieszaj do rozpuszczenia, dopraw solą. Zanim wątróbka wystygnie zmiksują blenderem, dosyp bułki tartej - nie martw się jeśli masa będzie jakby za rzadka bo potem zastygnie. Dopraw musztardą, dodaj żurawiny - wymieszaj dokładnie.Naczynie - foremkę jakąś albo miseczkę - wyłóż dużym arkuszem folii spożywczej - ma wystawać poza krawędzie naczynia. Nałóż ciepłą masę, wyrównaj i przykryj folią. Odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na kilka godzin żeby pasztet dobrze zastygł. Po zastudzeniu wyjmij na półmisek odwracając formę i zdejmując folię.
Pasztet bez pieczenia , z wątróbki
zeszklij cebulę a potem obsmaż wątróbkę - podduś ją razem ze śmietanką
Pasztet bez pieczenia , z wątróbki
zmiksuj przy użyciu blendera zanim wszystko wystygnie
Pasztet bez pieczenia , z wątróbki
do gładkiej masy dodaj musztardę i namoczone wcześniej w alkoholu owoce żurawiny
Pasztet bez pieczenia , z wątróbki
wystudź pasztet nakładając go do miski wyłożonej folią a podawaj po zupełnym zastygnięciu wykładając cały na półmisek i usuwając folię