Sposób przygotowania:
Pasztet Bożonarodzeniowy - tradycyjnyWykonanie:
Wątróbka drobiowa zawsze 1-2 godziny leży w zimnej wodzie. Czyszczę z błonek i kroje drobno. Pierś z kurczaka myje i kroje drobno.
Schab myje i tez kroje jak najdrobniej. Mięsko i wątróbkę razem smażę na patelni, doprawiam solą i pieprzem.
Czosnek sprasowałam i przesmażyłam. Ostudzone składniki przełożyłam do blendera kielichowego. Nie chciał ruszyć skubany, więc wlałam szklankę bulionu drobiowego.
Całość miksowałam do momentu , aż powstała gładka masa. Posmakowałam i brakowało mi ostrości , dodałam jeszcze troszkę pieprzu. Przygotowałam dwie foremki aluminiowe , wyłożyłam je folią spożywczą i przełożyłam pasztet.
Zawinęłam w folię i do lodówki. Najlepiej wstawić na cała noc, następnego dnia jest idealny do smarowania kanapek.