2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Pasztet tradycyjny z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Własnorecznie zrobiony pasztet bedzie smaczną ozdobą każdego stołu....

Pasztet tradycyjny z grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet tradycyjny z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet tradycyjny z grzybami
Wieprzowe mięso i cielęcinę i tuszkę królika umyć zalać zimną wodą ,dodać marchewkę ,seler przyprawy i całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. Do gotującego się wywaru dodać pod koniec wątróbkę i gotować około 7 minut. Mięso wyjąć zostawić do przestygnięcia i jeszcze ciepłe obrać od kości. Grzyby namoczyć ,ugotować odcedzić i wycisnąć. Obrane mięso i grzyby oraz cebulę zmielić dwa razy przez maszynkę o drobnym sitku,dodać namoczoną wcześniej w wodzie kajzerkę wbić jajka, dodać gałkę muszkatołową, posolić do smaku dodać mielony pieprz i dokładnie wyrobić masę .Gdyby okazała się za sucha dolać troszkę wywaru z gotującego się mięsa. Podłużną wąską formę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić wyłożyć masę mięsną lekko ubić i posypać pasztet suszoną bazylią . Piec około 50-60 minut w temp 180*
Pasztet tradycyjny z grzybami
wyrobioną masę mięsną wykładamy do formy ubijamy łyżką
Pasztet tradycyjny z grzybami
na koniec posypujemy bazylią i wstawiamy do piekarnika