mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Pasztet cukiniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny pasztet z cukiniii, bardzo smaczny.

Pasztet cukiniowy

Składniki:

Pasztet cukiniowy

 

  • 3 szklanki startej, odsączonej cukinii
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 1/4 szklanki oleju
  • posiekana cebula
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki
  • 20 dag drobno pokrojonych pieczarek
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet cukiniowy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Napatelni rozgrzać olej. Dusić pieczarki na średnim ogniu, aż odparuje woda. Do dużej miski wsypać bułkę tartą, starty ser, posiekaną cebulę i natkę. Dodać startą cukinię, pieczarki razem z tłuszczem ze smażenia , żółtka. Masę przyprawić wegetą, czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem. Dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej, posypanej bułką tartą dużej foremki do keksu, Wstaw do piekarnika i piecz około godziny, aż wierzch pasztetu się zrumieni.