Sposób przygotowania:
Pasztet drob. z jajem i chrzanową nutką
Podgardle umyć,osuszyć i przełożyć do dużego garnka. Dodać jałowiec,ziele ang. i goździki. Zagotować. Zebrać szumowinę która będzie tworzyć się na powierzchni. Gdy szumowanie ustanie gotować przez 5 minut i dodać umyte i osuszone mięso z kurczaka ( razem z tłuszczem),oraz sól. Gotować do momentu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Odcedzić ale około 1 szklanki wywaru pozostawić. Mięso zostawić aby wystygło. Umytą i oczyszczoną wątróbkę włożyć do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Odcedzić,ostudzić. W między czasie ugotować na twardo 3 jajka,ostudzić i obrać ze skorupek. Zimne mięso podzielić na 3 części i po jednej części wrzucać do blendera (wątróbkę też). Zmiksować,przełożyć do miski. Zmielone mięso ponownie podzielić na 3 części i po jednej wrzucać do blendera i miksować. Dla ułatwienia pracy wlać 3-4 łyżki wywaru mięsnego. Zmiksowane mięso znów włożyć do miski. Ponownie podzielić i po raz trzeci zmiksować blenderem. Sprzęt ustawić na najwyższe obroty ( u mnie prędkość turbo). Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami maszynki do mięsa elektrycznej lub ręczna dobrze pracuje to można zmielić mięso 3 krotnie w maszynce,moja maszynka ledwo żyje więc użyłam blendera i uważam,że jakość zmielenia nie jest gorsza a mniej ręka boli:)). Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( w maiarę możliwości zrobić to szybko bo bardzo szczypie w oczy).Do zmielonego mięsa dodać pieprz oraz chrzan,wymieszać. Następnie dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać je w masę mięsną. Keksówkę wysmarować masłem i ułożyć na dnie około 1/3 masy mięsnej. Na masę położyć w równej odległości jajka ugotowane na twardo i przykryć reszta masy. Można na powierzchni zrobić wzorek ale nie jest to konieczne:) Do nagrzanego do 180 st piekarnika wstawić pasztet i piec około 50-60 minut,aż góra delikatnie zbrązowieje. Smacznego!