eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1801]

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mieszany pasztet drobiowo - wieprzowy z udek kurczaka i łopatki wieprzowej z dodatkiem orzechów włoskich.

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami

Składniki:

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami

mięso

  • 1.3kg udek z kurczaka
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 30 dkg słoniny
  • 25 dkg wątróbki drobiowej

warzywa do wywaru

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 8 cebul
  • 1 duża główka czosnku

przyprawy

dodatki

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami

przygotowanie składników do gotowania

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami
Przygotować mięso i dodatki do pasztetu.

Udka i łopatkę umyć i włożyć do miski. cebule obrać, przekroić na pół i podpiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek.

gotowanie mięsa

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami
Mięso, cebule, czosnek, jarzyny,ziele angielskie, liście laurowe zalać wodą, posolić i ugotować.

Udka i łopatkę włożyć do dużego garnka. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i umyć. Do mięsa dodać cebule, jarzyny, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.

Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować do miękkości mięsa.

przygotowanie składników do zmielenia

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami
Łopatkę, obrane z kości mięso ze skórką z kurczaka, słoninę, wątróbkę, cebulę i czosnek z wywaru włożyć do miski.

Z wywaru wyjąć łopatkę i udka. Oddzielić mięso kurczaka ze skórką od kości. Słoninę pokroić w paski, włożyć do odmierzonego, gorącego wywaru i zagotować.

Wątróbkę opłukać, obrać z żyłek i tłuszczu.

Słoninę wyjąć z wywaru, włożyć do niego wątróbki, sparzyć je i wyjąć. Włożyć wszystko do miski i dodać cebulę i czosnek z wywaru.

przygotowanie orzechów

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami
Odważyć 20 dkg orzechów włoskich po wyłuskaniu.

Orzechy wyłuskać i odważyć 20 dkg.

przygotowanie pasztetu

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami
Do zmielonego mięsa dodać żółtka, przyprawy i cebulę.

Przygotowane składniki zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Cebule obrać i drobno pokroić. Żółtka oddzielić od białek.

Do mięsa dodać cebulę, żółtka, czosnek granulowany, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i przyprawę do mielonego.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami
Składniki pasztetu dokładnie wymieszać.

Do przygotowanych składników wlać wywar w którym parzyły się słonina i wątróbki. Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami
Z białek ubić pianę i wymieszać z masą.

Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Masę delikatnie wymieszać z pianą.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami

Dużą keksówkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.

Pasztet przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 80 -90 minut.

Przed pieczeniem do piekarnika włożyć naczynie z wodą.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechami

Pozostały pasztet włożyć do słoików i pasteryzować 40 minut.

Na drugi dzień pasteryzować jeszcze 30 minut, ostudzić i przechowywać w lodówce. Smacznego!