Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowo - wieprzowy Eli z orzechamiprzygotowanie składników do gotowania
Udka i łopatkę umyć i włożyć do miski. cebule obrać, przekroić na pół i podpiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek.
gotowanie mięsa
Udka i łopatkę włożyć do dużego garnka. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i umyć. Do mięsa dodać cebule, jarzyny, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować do miękkości mięsa.
przygotowanie składników do zmielenia
Z wywaru wyjąć łopatkę i udka. Oddzielić mięso kurczaka ze skórką od kości. Słoninę pokroić w paski, włożyć do odmierzonego, gorącego wywaru i zagotować.
Wątróbkę opłukać, obrać z żyłek i tłuszczu.
Słoninę wyjąć z wywaru, włożyć do niego wątróbki, sparzyć je i wyjąć. Włożyć wszystko do miski i dodać cebulę i czosnek z wywaru.
przygotowanie orzechów
Orzechy wyłuskać i odważyć 20 dkg.
przygotowanie pasztetu
Przygotowane składniki zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Cebule obrać i drobno pokroić. Żółtka oddzielić od białek.
Do mięsa dodać cebulę, żółtka, czosnek granulowany, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i przyprawę do mielonego.
przygotowanie pasztetu cd
Do przygotowanych składników wlać wywar w którym parzyły się słonina i wątróbki. Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Masę delikatnie wymieszać z pianą.
przygotowanie pasztetu cd
Dużą keksówkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Pasztet przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 80 -90 minut.
Przed pieczeniem do piekarnika włożyć naczynie z wodą.
przygotowanie pasztetu cd
Pozostały pasztet włożyć do słoików i pasteryzować 40 minut.
Na drugi dzień pasteryzować jeszcze 30 minut, ostudzić i przechowywać w lodówce. Smacznego!
gusia1000