Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem
Łopatkę obsmażamy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju. Kurczaka i łopatkę gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy wątróbkę i obsmażamy.
Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka. Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, łopatkę, pietruszkę, marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia.
Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy jajka, wywar i śmietanę. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy- dobrze wyrobiony pasztet nie będzie nam się rozpadał podczas krojenia. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i jeszcze raz mieszamy.
Przekładamy do dwóch silikonowych foremek keksowych wyłożonych uprzednio plastrami boczku. Masę wygładzamy odrobiną wywaru spod gotowania kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony pasztety wyjmujemy z foremki. Kroimy dobrze wystudzony. Smacznego!
Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka. Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, łopatkę, pietruszkę, marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia.
Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy jajka, wywar i śmietanę. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy- dobrze wyrobiony pasztet nie będzie nam się rozpadał podczas krojenia. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i jeszcze raz mieszamy.
Przekładamy do dwóch silikonowych foremek keksowych wyłożonych uprzednio plastrami boczku. Masę wygładzamy odrobiną wywaru spod gotowania kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony pasztety wyjmujemy z foremki. Kroimy dobrze wystudzony. Smacznego!