SUPERPRZEPIS

Pasztet drobiowy

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Pasztet drobiowy Więcej zdjęć (4)

Banalnie prosty w przygotowaniu pasztet przy niewielkim nakładzie czasu i pieniędzy uzyskamy wspaniały dodatek do pieczywa.

Składniki:

Pasztet drobiowy

 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 10 dag masła
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy
Na patelnie wlać olej i podsmażyć na brązowy kolor cebulę oraz paprykę wcześniej pokrojone na ćwiartki po podsmażeniu przełożyć na talerz. Mięso pokroić w mniejsze kawałki i razem z wątróbką podsmażyć na tłuszczu który został ze smażenia warzyw w trakcie duszenia mięsa dodać do niego 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.Wystudzone warzywa i mięso przełożyć do miski robota, dodać czosnek pokrojony w plasterki, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli morskiej i masło pokrojone w mniejsze kawałki, całość dokładnie zmiksować na gładką pastę, ewentualnie jeszcze całość doprawić do smaku. Przygotowany pasztet przełożyć do słoików i schłodzić.
Pasztet drobiowy
Paprykę oraz cebulę zbrązowić na oleju i wystudzić.
Pasztet drobiowy
Mięso drobiowe oraz wątróbkę też przesmażyć.
Pasztet drobiowy
Całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.