ooleskaa

ooleskaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Pasztet drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chudsza wersja tradycyjnego pasztetu.

Pasztet drobiowy

Składniki:

Pasztet drobiowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy
Kurczaka myjemy, porcjujemy na ćwiartki, wkładamy do garnka. Dodajemy do niego udka , serca i zalewamy wodą. Marchew myjemy, obieramy i dokładamy do mięsa. Dokładamy również listek laurowy i trochę soli. Wszystko gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso i marchew wyjmujemy, a do gorącego wywaru wkładamy na 10 minut wątróbkę. Po 10 minutach wyjmujemy ją i wkładamy do wywaru czerstwe bułki, które jak zmiękną wyjmujemy i odciskamy. Mięso oddzielamy od kości, odkładamy skórki (nie dodajemy ich do pasztetu). Oddzielone mięso, serca, wątróbkę, marchew oraz bułki mielimy dwukrotnie. Tak powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dodajemy jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypaną bułką tartą blachy. Wierz pasztetu dobrze jest uklepać, a następnie zrobić wzorki przez całą długość pasztetu. Pasztet wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 55-60 minut.