eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pyszny pasztet z kurczaka. Do środka włożyłam sparzone pokrzywy i jajka ugotowane na twardo.

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą

Składniki:

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą

rosół

  • 1 kurczak - około 2 kg
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 10 cebul
  • 1 duża główka czosnku
  • 8 dużych liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pierzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • sól do smaku

pozostałe składniki pasztetu

  • 300 g słoniny
  • 450 g wątróbki drobiowej
  • 4 jajka
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 duża garść majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • 1 reklamówka młodych pokrzyw
  • 10 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą

przygotowanie rosołu

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą
Kurczaka ugotować z jarzynami i przyprawami.

Opłukanego kurczaka włożyć do dużego garnka. Marchewki, pietruszkę i seler obrać opłukać i dodać do mięsa. Cebule obrać, przekroić na połówki i podpiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek. Do kurczaka dodać cebule, czosnek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, sól i zalać wodą. Całość gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Miękkiego kurczaka i jarzyny wyjąć z rosołu. Jarzyny wykorzystać na sałatkę. Rosół przecedzić. Wyjąć cebule i czosnek z durszlaka.

przygotowanie pokrzywy

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą
Opłukane listki pokrzywy sparzyć wrzątkiem, schłodzić i odsączyć.

Z pokrzyw oderwać młode liście, opłukać, wrzucić do wrzącej wody i sparzyć. Wyjąć liście łyżką cedzakową i przełożyć do zimnej wody. Po ostudzeniu przełożyć pokrzywę na durszlak i odsączyć.

przygotowanie pasztetu

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą
Przygotowane składniki pasztetu wyłożyć na miskę.

Słoninę pokroić w paski. 700 ml rosołu zagotować, włożyć słoninę i chwilę gotować. Wyjąć słoninę łyżką cedzakową
Wątróbkę opłukać i usunąć tłuszcz i błonki. . Do rosołu włożyć wątróbkę i sparzyć. Wyjąć wątróbkę łyżką cedzakową.
Do rosołu po słoninie i wątróbce włożyć czerstwą bułkę namoczyć i odcisnąć.
Mięso z kurczaka razem ze skórką obrać z kości.
Przygotować ugotowaną cebulę i czosnek z rosołu.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą
Składniki pasztetu zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

Mięso z kurczaka, wątróbkę, słoninę,czosnek, cebulę, namoczoną bułkę zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do zmielonych składników pasztetu dodać żółtka, gałkę muszkatołową, przyprawę do kurczaka,czosnek granulowany, sól i pieprz i dodać do pozostałych składników. Do pasztetu wlać 250 ml rosołu w którym moczyła się bułka. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ubitą pianę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą

Formę 32 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do połowy formy wyłożyć masę pasztetową.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą

Na pasztet wyłożyć połowę pokrzyw.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą

Ugotowane jajka obrać ze skorupek i odciąć końcówki. Jajka ułożyć na pokrzywach.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą

Jajka przykryć resztą pokrzyw.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywą

Na pokrzywy wyłożyć masę pasztetową. Formę z pasztetem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec około 60- 70 minut. Pasztet podawać z chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Smacznego!