Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy Eli z jajkiem i pokrzywąprzygotowanie rosołu
Opłukanego kurczaka włożyć do dużego garnka. Marchewki, pietruszkę i seler obrać opłukać i dodać do mięsa. Cebule obrać, przekroić na połówki i podpiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek. Do kurczaka dodać cebule, czosnek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, sól i zalać wodą. Całość gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Miękkiego kurczaka i jarzyny wyjąć z rosołu. Jarzyny wykorzystać na sałatkę. Rosół przecedzić. Wyjąć cebule i czosnek z durszlaka.
przygotowanie pokrzywy
Z pokrzyw oderwać młode liście, opłukać, wrzucić do wrzącej wody i sparzyć. Wyjąć liście łyżką cedzakową i przełożyć do zimnej wody. Po ostudzeniu przełożyć pokrzywę na durszlak i odsączyć.
przygotowanie pasztetu
Słoninę pokroić w paski. 700 ml rosołu zagotować, włożyć słoninę i chwilę gotować. Wyjąć słoninę łyżką cedzakową
Wątróbkę opłukać i usunąć tłuszcz i błonki. . Do rosołu włożyć wątróbkę i sparzyć. Wyjąć wątróbkę łyżką cedzakową.
Do rosołu po słoninie i wątróbce włożyć czerstwą bułkę namoczyć i odcisnąć.
Mięso z kurczaka razem ze skórką obrać z kości.
Przygotować ugotowaną cebulę i czosnek z rosołu.
przygotowanie pasztetu cd
Mięso z kurczaka, wątróbkę, słoninę,czosnek, cebulę, namoczoną bułkę zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
przygotowanie pasztetu cd
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do zmielonych składników pasztetu dodać żółtka, gałkę muszkatołową, przyprawę do kurczaka,czosnek granulowany, sól i pieprz i dodać do pozostałych składników. Do pasztetu wlać 250 ml rosołu w którym moczyła się bułka. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ubitą pianę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Formę 32 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do połowy formy wyłożyć masę pasztetową.
przygotowanie pasztetu cd
Na pasztet wyłożyć połowę pokrzyw.
przygotowanie pasztetu cd
Ugotowane jajka obrać ze skorupek i odciąć końcówki. Jajka ułożyć na pokrzywach.
przygotowanie pasztetu cd
Jajka przykryć resztą pokrzyw.
przygotowanie pasztetu cd
Na pokrzywy wyłożyć masę pasztetową. Formę z pasztetem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec około 60- 70 minut. Pasztet podawać z chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Smacznego!