Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z żurawiną Asus
Oba rodzaje mięsa umyć, udko umieścić w garnku. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki cebule, liść laurowy i ziarna pieprzu. Do garnka wlać bulion z kostki i dusić pod przykryciem około 40 minut, dodać filety z kurczaka oraz wątróbkę, dusić jeszcze przez 20 minut. Mięso i wątróbkę wyjąć, wystudzić i usunąć kości. Indyka, kurczaka, wątróbkę oraz odciśniętą bułką zemleć dwa razy, przyprawić solą, tymiankiem, imbirem i pieprzem. jedną cebule posiekać na drobno zrumienić na maśle i razem z tłuszczem dodać do mięsa. Połączyć masę z jajkami i śmietaną, zmiksować, wsypać żurawinę. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni i kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni.