LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pasztet drobiowy z weka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wyśmienity pasztet domowej roboty.

Pasztet drobiowy z weka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowy z weka

 

  • cwiartki kurczaka 6 (ok. 2,5 kg)
  • wątróbka drobiowa 15 dkg
  • marchew 1
  • cebula 1
  • vegeta
  • ziele angielskie, pieprz, liśc laurowy
  • bułka czerstwa 2
  • jaja 2
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z weka
Mięso ugotować z warzywami, vegetą, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Ostudzić, oddzielić od kości. Bułkę namoczyć w rosole. Wątróbkę sparzyć rosołem. Mięso wraz z odciśniętą bułką i wątróbką przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Gdy masa osiągnie papkowatą konsystencję nakładać do słoików, do 2/3 wysokości. Weki wstawić do piekarnika i wypiekać na małym ogniu ok. 2,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika sprawdzić szczelność wieczek, ewentualnie dokręcić, ostudzić i przechowywać w lodówce. Tak przechowywany pasztet przetrzymywać można kilka miesięcy.
Pasztet drobiowy z weka
Przygotowanie mięsa do pasztetu w słoikach.
Pasztet drobiowy z weka
Przygotowanie wątróbki i bułki do pasztetu.
Pasztet drobiowy z weka
Mielenie mięsa z wątróbką i bułką na pasztet.
Pasztet drobiowy z weka
Nałożenie do słoików wyrobionej masy pasztetowej.