eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet Eli z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam pasztet z brązowej soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i przesmażonych z cebulką pieczarek.

Pasztet Eli z soczewicy

Składniki:

Pasztet Eli z soczewicy

soczewica

  • 500 g brązowej soczewicy
  • sól do smaku

kasza jaglana

pieczarki

dodatki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet Eli z soczewicy

przygotowanie kaszy

Pasztet Eli z soczewicy
Jaglaną kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

Kaszę jaglaną ugotować w osolonym wrzątku i ostudzić. Kaszę zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

przygotowanie soczewicy

Pasztet Eli z soczewicy
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu.

Soczewicę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i ostudzić. Zmielić soczewicę w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

przygotowanie pieczarek

Pasztet Eli z soczewicy
Pieczarki z cebulką solą i pieprzem przesmażyć na oleju.

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Ostudzone pieczarki zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

przygotowanie pasztetu

Pasztet Eli z soczewicy
Wszystkie składniki pasztetu włożyć do dużej miski.

Do dużej miski włożyć soczewicę, dodać pieczarki, kaszę jaglaną, jajka, bułkę tartą i przyprawy.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet Eli z soczewicy

Wszystkie składniki pasztetu dokładnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet Eli z soczewicy

Pasztet przełożyć do foremek i piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C góra - dół. Upieczone pasztety ostudzić i schłodzić w lodówce. Smacznego!