Sposób przygotowania:
Pasztet Eli z soczewicyprzygotowanie kaszy
Kaszę jaglaną ugotować w osolonym wrzątku i ostudzić. Kaszę zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
przygotowanie soczewicy
Soczewicę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i ostudzić. Zmielić soczewicę w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Ostudzone pieczarki zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
przygotowanie pasztetu
Do dużej miski włożyć soczewicę, dodać pieczarki, kaszę jaglaną, jajka, bułkę tartą i przyprawy.
przygotowanie pasztetu cd
Wszystkie składniki pasztetu dokładnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Pasztet przełożyć do foremek i piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C góra - dół. Upieczone pasztety ostudzić i schłodzić w lodówce. Smacznego!