Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pasztet gęsi z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

apetyczny pasztet z ciekawym wnętrzem

Pasztet gęsi z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet gęsi z jajkiem

 

  • 60 dag mięsa gęsiego
  • 6 jajek kurzych
  • 2 jajka gęsie
  • 30 dag słonina,
  • 2 wątróbki drobiowe,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 cebuli
  • masło roślinne
  • przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet gęsi z jajkiem
Do garnka przekładamy słonine, obrane marchewki i pietruszkę oraz wątróbkę - gotujemy 60 minut. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle roślinnym (ok 4 łyżki). Ugotowane mięso gęsie i pozbawione kości mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, pozostałymi warzywami oraz ugotowaną słoniną i wątróbką. Do zmielonego mięsa dodajemy gęsie żółtka, dużo majeranku, nieco galki muszkatołowej, sól i pieprz - mieszamy. Do wąskiej blaszki wkładamy 1/2 farszu. Przez środek układamy jedno obok drugiego ugotowane na twardo jajka kurze, a następnie przykrywamy pozostałym mięsem. Pasztet pieczemy godzine w temp 180*
Pasztet gęsi z jajkiem
Do garnka przekładamy słonine, obrane marchewki i pietruszkę oraz wątróbkę
Pasztet gęsi z jajkiem
Do zmielonego mięsa dodajemy gęsie żółtka, dużo majeranku, nieco galki muszkatołowej
Pasztet gęsi z jajkiem
Przez środek układamy jedno obok drugiego ugotowane na twardo jajka kurze
Pasztet gęsi z jajkiem
Przez środek układamy jedno obok drugiego ugotowane na twardo jajka kurze