Sposób przygotowania:
Pasztet gęsi z jajkiem
Do garnka przekładamy słonine, obrane marchewki i pietruszkę oraz wątróbkę - gotujemy 60 minut. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle roślinnym (ok 4 łyżki). Ugotowane mięso gęsie i pozbawione kości mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, pozostałymi warzywami oraz ugotowaną słoniną i wątróbką. Do zmielonego mięsa dodajemy gęsie żółtka, dużo majeranku, nieco galki muszkatołowej, sól i pieprz - mieszamy. Do wąskiej blaszki wkładamy 1/2 farszu. Przez środek układamy jedno obok drugiego ugotowane na twardo jajka kurze, a następnie przykrywamy pozostałym mięsem. Pasztet pieczemy godzine w temp 180*
![Pasztet gęsi z jajkiem Pasztet gęsi z jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pasztet-gesi-z-jajkiem-112302.jpg)
![Pasztet gęsi z jajkiem Pasztet gęsi z jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pasztet-gesi-z-jajkiem-112303.jpg)
![Pasztet gęsi z jajkiem Pasztet gęsi z jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pasztet-gesi-z-jajkiem-112304.jpg)
![Pasztet gęsi z jajkiem Pasztet gęsi z jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pasztet-gesi-z-jajkiem-112305.jpg)