madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pasztet grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny aromatyczny pasztet mięsno grzybowy. Rewelacyjny na kanapki np. z kiszonym ogórkiem lub sosem czosnkowym.

Pasztet grzybowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet grzybowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet grzybowy
Wątróbkę drobiową oczyszczamy i podgotowujemy w wodzie bez dodatku soli. Grzyby oczyszczamy kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz sól do smaku i gotujemy około 20 minut. Do malaksera wkładamy podgotowaną i przestudzoną wątróbkę oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki cebule, a następnie miksujemy. Dodajemy jajka oraz przestudzone i odcedzone grzyby i także miksujemy. Dodajemy mielone mięso oraz bułkę tartą wymieszaną z jogurtem naturalnym i całość mieszamy na jednolitą masę. Masę doprawiamy do smaku solą , mielonym czarnym pieprzem oraz estragonem, przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.
Pasztet grzybowy
Grzyby gotujemy około 20 minut z dodatkami
Pasztet grzybowy
Podgotowaną wątróbkę miksujemy z obraną cebulą
Pasztet grzybowy
Mieszamy z resztą składników i doprawiamy do smaku
Pasztet grzybowy
Masę układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu