Pasztet grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzyby oczyszczamy, płuczemy kilkukrotnie, osuszamy. Boczek kroimy w kostkę, obraną wcześniej cebulę siekamy w krążki – wrz

Pasztet grzybowy

Składniki:

Pasztet grzybowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet grzybowy
Grzyby oczyszczamy, płuczemy kilkukrotnie, osuszamy.

Boczek kroimy w kostkę, obraną wcześniej cebulę siekamy w krążki – wrzucamy razem na patelnię.

Po chwili, gdy boczek się nieco rozpuści, dodajemy grzyby i dusimy je na boczku.

Do uduszonych grzybów dodajemy czerstwą bułkę – wchłonie sos.

Grzyby i boczek z cebulką mielimy dwukrotnie. Bułkę jeden raz.

Do grzybowej masy dodajemy jajka – dla lepszej konsystencji, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zmielonym zielem angielskim.

Mieszamy masę grzybową, aby stała się jednolita

Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i wysypujemy dokładnie bułką tartą.

Wkładamy masę grzybową, równomiernie rozprowadzamy w naczyniu. Zapiekamy w temperaturze 150-170°C, przez ok.45 min.

Gotowy pasztet podajemy z surówkami.