Sposób przygotowania:
Pasztet grzybowy
Grzyby oczyszczamy, płuczemy kilkukrotnie, osuszamy.
Boczek kroimy w kostkę, obraną wcześniej cebulę siekamy w krążki – wrzucamy razem na patelnię.
Po chwili, gdy boczek się nieco rozpuści, dodajemy grzyby i dusimy je na boczku.
Do uduszonych grzybów dodajemy czerstwą bułkę – wchłonie sos.
Grzyby i boczek z cebulką mielimy dwukrotnie. Bułkę jeden raz.
Do grzybowej masy dodajemy jajka – dla lepszej konsystencji, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zmielonym zielem angielskim.
Mieszamy masę grzybową, aby stała się jednolita
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i wysypujemy dokładnie bułką tartą.
Wkładamy masę grzybową, równomiernie rozprowadzamy w naczyniu. Zapiekamy w temperaturze 150-170°C, przez ok.45 min.
Gotowy pasztet podajemy z surówkami.
Boczek kroimy w kostkę, obraną wcześniej cebulę siekamy w krążki – wrzucamy razem na patelnię.
Po chwili, gdy boczek się nieco rozpuści, dodajemy grzyby i dusimy je na boczku.
Do uduszonych grzybów dodajemy czerstwą bułkę – wchłonie sos.
Grzyby i boczek z cebulką mielimy dwukrotnie. Bułkę jeden raz.
Do grzybowej masy dodajemy jajka – dla lepszej konsystencji, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zmielonym zielem angielskim.
Mieszamy masę grzybową, aby stała się jednolita
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i wysypujemy dokładnie bułką tartą.
Wkładamy masę grzybową, równomiernie rozprowadzamy w naczyniu. Zapiekamy w temperaturze 150-170°C, przez ok.45 min.
Gotowy pasztet podajemy z surówkami.