pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pasztet króliczy z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pasztet z "zatopionym" jajkiem

Pasztet króliczy z jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet króliczy z jajkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet króliczy z jajkiem
Mięso królika (najlepsza jest część tylna wraz z combrem, jednak mogą być też przodki) marynujemy w marynacie warzywnej. Na suchej patelni wytapiamy słoninę i przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały z wytopionej słoniny wrzucamy mięso królika i rumienimy. Przekładamy do garnka, a na patelnię wrzucamy wątróbkę. Rumienimy i dodajemy do mięsa i słoniny. Następnie do garnka dolewamy ½ szklanki wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do mięsa duszonego, grubo pokrojoną cebulę i całość dusimy ok. 45-60 minut. Mięso oddzielamy od kości i całość (oprócz ziela angielskiego i liścia laurowego) dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy mięsnej dodajemy jajka i ewentualnie sól do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Warstwa przełożonej masy powinna wynosić ok. 1-1,5 cm. Na to układamy ugotowane jajka w całości i na wierzch wykładamy dalszą część masy dokładnie wypełniając miejsca między jajkami. Zapiekamy ok. 90 minut w temp. 180°C.
Pasztet króliczy z jajkiem
Pasztet króliczy z jajkiem
Pasztet króliczy z jajkiem
Pasztet króliczy z jajkiem
Pasztet króliczy z jajkiem
Pasztet króliczy z jajkiem