bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Pasztet z mielonego mięsa w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięsny pasztet w kruchym francuskim ciescie.

Pasztet z mielonego mięsa w cieście

Składniki:

Pasztet z mielonego mięsa w cieście

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • Sól
  • łyzka pietruszkia zielonej
  • 2 łyzki oleju
  • łyzka musztardy francuskiej
  • 2 jajka
  • 1 kg mięso mielone wp-woł
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebula
  • 200ml mleka
  • bułka czerstwa
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Pasztet z mielonego mięsa w cieście
Bułkę namoczyc w mleku. Cebule i czosnek posiekac, zeszklić na oleju. Bułke odcisnąć wymieszac z miesem, cebulą, czosnkiem i 1 jajkiem, musztarda, natka, przyprawic sola i peiprzem do smaku. Wymeiszac na gładka masę. Piekarnik rozgrzac do 220st (z termoobiegiem do 200). Caisto rozłozyc, odkroic kawałek wielkosci keksówki, reszt aciasta wylożyć nasmaorowana keksowke, aby ciasto lekko wystawało poza boki formy. nakłuc widelcem. rozłozyc w srodku mase miesna i przkryc pozostałym kawałkiem ciasta. Bialko oddzielic od zółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarowac wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiac do srodka i lekko docisnac. Z pozostałego ciasta jezeli nam zostało mozna wyciac ozdobne np liscie i je ulozyc na wierzchu. Ciasto posmarowac żółtkiem. Włozyc do piekarnika po 15 minuach gdy sie zrumieni zmniejszyc temp. do 200st. Pasztet przykryc folia aluminiowa i piec ok 45 minut.