Sposób przygotowania:
Pasztet z mięsa mieszanego
Mięso z królika, karczek i boczek myję i gotuję do miękkości z przyprawami . Ugotowane mięso wyciągam, odkładam do wystudzenia, do wywaru wkładam umyte wątroby i parzę około 20 minut. Następnie odcedzam i studzę.
Udka i skrzydła obieram z kości. Tak samo postępuję z wystudzonym mięsem królika i wieprzowym.
Cebulę obieram, kroję w piórka i duszę na smalcu, do zrumienienia. W części ciepłego wywaru moczę bułki.
Zimne wątróbki kroję na kawałki. Mięsa , wątóbki i cebulkę mielę w maszynce do mięsa, na koniec dodaję do mielenia wyciśniętą z wywaru bułkę. Do masy mięsnej wbijam jajka, wsypuję startą gałkę muszkatołową ,doprawiam solą, pieprzem mielonym czarnym i ziołowym, mieszam dokładnie, najlepiej ręką.
Wymieszaną masę przekładam do foremek, zapiekam w piekarniku, 180 st. C około 2 godziny.
Udka i skrzydła obieram z kości. Tak samo postępuję z wystudzonym mięsem królika i wieprzowym.
Cebulę obieram, kroję w piórka i duszę na smalcu, do zrumienienia. W części ciepłego wywaru moczę bułki.
Zimne wątróbki kroję na kawałki. Mięsa , wątóbki i cebulkę mielę w maszynce do mięsa, na koniec dodaję do mielenia wyciśniętą z wywaru bułkę. Do masy mięsnej wbijam jajka, wsypuję startą gałkę muszkatołową ,doprawiam solą, pieprzem mielonym czarnym i ziołowym, mieszam dokładnie, najlepiej ręką.
Wymieszaną masę przekładam do foremek, zapiekam w piekarniku, 180 st. C około 2 godziny.