SUPERPRZEPIS

Pasztet z mięsa mieszanego

  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pasztet z mięsa mieszanego Więcej zdjęć (5)

Pyszny, aromatyczny pasztet. Tym razem wykorzystałam dodatkowo mięso po rosołowe.

Składniki:

Pasztet z mięsa mieszanego

 

  • 1,50 kg mięsa z królika ( comber, żeberka i przednie łapki)
  • 2 udka z kurczaka( razem ze skórą) – z rosołu
  • 2 skrzydła z indyka( ze skórą)- z rosołu
  • 0.5 kg tłustego karczku
  • 0.5 kg boczku
  • 1 kg wątróbki z indyka + wątroba z królika
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 bułki pszenne
  • 6 jajek
  • Przyprawy:
  • Liście laurowe ( 5-6)
  • Ziele angielskie( 7-8)
  • Pieprz czarny + zielony ( 15 kulek)
  • Czosnek ( 4 ząbki)
  • Jałowiec ( 10 kulek)
  • Majeranek ( 2 -3 łyżki)
  • Do smaku:
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Pierz ziołowy
  • Gałka muszkatołowa ½ lub wg smaku

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z mięsa mieszanego
Mięso z królika, karczek i boczek  myję i  gotuję do miękkości z przyprawami . Ugotowane mięso wyciągam, odkładam do wystudzenia, do wywaru wkładam umyte wątroby i parzę około 20 minut. Następnie odcedzam i studzę.



Udka i skrzydła obieram z kości. Tak samo postępuję z wystudzonym mięsem królika i wieprzowym.



Cebulę obieram, kroję w piórka i duszę na smalcu, do zrumienienia. W części ciepłego wywaru moczę bułki.



Zimne wątróbki kroję na kawałki. Mięsa , wątóbki i cebulkę mielę w maszynce do mięsa, na koniec dodaję do mielenia wyciśniętą z wywaru bułkę. Do masy mięsnej wbijam jajka, wsypuję startą gałkę muszkatołową ,doprawiam solą, pieprzem mielonym czarnym i ziołowym, mieszam dokładnie, najlepiej ręką.



Wymieszaną masę przekładam do foremek, zapiekam w piekarniku, 180 st. C około 2 godziny.
Pasztet z mięsa mieszanego
Mięso z królika, karczek i boczek gotuję do miękkości z przyprawami .
Pasztet z mięsa mieszanego
Ugotowane mięso wyciągam, odkładam do wystudzenia, do wywaru wkładam umyte wątroby i parzę około 20 minut. Następnie odcedzam i studzę
Pasztet z mięsa mieszanego
Cebulę obieram, kroję w piórka i duszę na smalcu, do zrumienienia
Pasztet z mięsa mieszanego
Wymieszaną masę przekładam do foremek, zapiekam w piekarniku, 180 st. C około 2 godziny