Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pasztet serowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pasztet można udekorować gałązkami tymianku i połówkami moreli z puszki!

Pasztet serowy

Składniki:

Pasztet serowy

 

  • 40dag.kremowego twarożku śmietankowego,
  • 7 łyżek mleka,
  • 1/2 pęczka tymianku,
  • 12dag.suszonych moreli,
  • 8dag.orzechów włoskich,
  • 35dag.cienkich plastrów twardego sera żółtego,
  • 2 kromki pumpernikla,
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet serowy
Twarożek śmietankowy zmiksować z mlekiem,przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.Oderwać listki tymianku od gałązek i posiekać je.Morele pokroić w małą kosteczkę,orzechy posiekać,dodać składniki do masy serowej i dokładnie wymieszać.Foremkę keksową(26-8cm)wyłożyć folią spożywczą,na spodzie ułożyć kilka plasterków żółtego sera,tak żeby zachodziły na siebie a brzegi miały wysokość ok.2cm.do góry.Wyłożyć 1/2 masy serowej,przykryć kolejną warstwą żółtego sera,układając je tak jak poprzednio,na to rozsmarować pozostałą masę serową i przykryć resztą sera żółtego.Pumpernikiel posmarować z jednej strony masłem ułożyć na pasztecie masłem do dołu,lekko docisnąć.Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.3godz.Ochłodzony pasztet wybić na półmisek(Pumpernikiel ma być na dole),usunąć folię i udekorować gałązkami tymianku i połówkami moreli.

Tagi:

sery ser