kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pasztet staropolski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na ten pasztet jest w rodzinie od lat. Przygotowuje go wiele osób ale nikt nie modyfikuje receptury bo są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać.

Pasztet staropolski

Składniki:

Pasztet staropolski

podstawowe

Sposób przygotowania:

Pasztet staropolski
Seler obieramy i rozkrawamy na 4 części. Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę.

Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową.

Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h.