Sposób przygotowania:
Pasztet staropolski
Seler obieramy i rozkrawamy na 4 części. Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę.
Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową.
Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h.
Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową.
Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h.