Sposób przygotowania:
Pasztet wg Elfi
Wątrobę ewentualnie oczyszczam i kroję w kostkę. Boczek i szynkę lub podgardle kroimy w kostkę. Cebule obieram kroje w większe pióra i duszę wraz z boczkiem do miękkości w dużym garnku. Następnie gdy jest już miękki dodaję wątroby - wszystko razem mieszam oraz podduszam jakieś 15 minut. Garnek wystawiam na balkon aby wystygł a następnie całość mielę w maszynce. Bułkę namaczam i wyciskam a następnie dodaję do mięsa i jeszcze raz przemielam. Oddzielam żółtka od białek - żółtka dodaję do pasztetu a białka ubijam na pianę. Przemielony pasztet mieszam ręką z dodanymi żółtkami oraz z przyprawami (kto co lubi) Cały czas smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodaję białka. Gotową masę wlewam do foremki. Piekę w temp 180C aż wierzch się ładnie spiecze i zbrązowieje. Ja zawsze piekę dużą porcje (x3) ale z podanych proporcji wyjdzie 1 duże korytko lub dwa małe. Przed upieczeniem wierzch można posypać sezamem. Do środka również można powsadzać np suszoną śliwkę, żurawinę itp :) Smacznego