Sposób przygotowania:
pasztet wielkanocny z marchewkami
Kurczaka,wołowinę i podgardle włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować 2 godziny na bardzo małym ogniu. Gotowe mięso przecedzić i zostawić do wystygnięcia,a następnie obrać.Do wywaru w którym gotowało się mięso włożyć wątróbkę i gotować 10 minut.Bułki namoczyć i odcisnąć,cebule pokroić i poddusić na tłuszczu. Mięso,wątróbkę,cebulę i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce 2 lub 3 razy by masa była bardzo gładka. Do masy dodać jaka, 1/2 szklanki wywaru na którym gotowało się mięso i wątroba, przyprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wyrobić masę i na sam koniec dodać do masy pokrojoną w kosteczkę ugotowane marchewki i jeszcze raz wszystko wymieszać. 2 foremki do babki dokładnie natłuścić i wysypać bułką tartą, przełożyć mięsną masę, piec około 1,5 godziny w temp. 180%.