Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pasztet wieprzowo-drobiowy z piwem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pasztet można przygotować z innych gatunków mięsa.

Pasztet wieprzowo-drobiowy z piwem

Składniki:

Pasztet wieprzowo-drobiowy z piwem

 

  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 30 dag mięsa z drobiu
  • 30 dag wątróbki z drobiu
  • 20 dag boczku
  • 5-6 suszonych grzybków
  • 3 bułki kajzerki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 szkl piwa
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowo-drobiowy z piwem
Do rondla włożyć umyte mięso, boczek, oczyszczone wątróbki, cebulę, wcześniej namoczone grzyby i czosnek . Wlać piwo i gotować do całkowitego odparowania piwa, ostudzić. Wszystkie składniki razem z bułkami przemielić trzy razy w maszynce. Dodać majeranek, jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wyrobić. Naczynie żaroodporne posmarować smalcem, włożyć gotową masę, wyrównać. Naczynie z pasztetem włożyć do większego naczynia napełnionego wodą do połowy formy z pasztetem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny w temp 200 stopni. W trakcie pieczenia uzupełniać wyparowaną wodę.