pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pasztet wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

delikatny pasztet z podrobami

Pasztet wieprzowy

Składniki:

Pasztet wieprzowy

 

  • 500 g Wieprzowina (Łopatka),
  • 250 g wątróbka wieprzowa,
  • 250 g serca wieprzowe,
  • włoszczyzna krojona w paski,
  • bułka tarta,
  • 2 jaja surowe,
  • przyprawa do mięsa wieprzowego,
  • 1 kostka rosołowa Kucharek

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy
Wieprzowinę, wątróbki i serca gotujemy z włoszczyzną i kostką rosołową. Po ugotowaniu mięso i podroby trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, tak aby powstała jednolita masa. Dodajemy przyprawę Prymat, wbijamy jajka, dodajemy bułki tartej i dokładnie mieszamy. Tak przyrządzoną masę przekładamy do foremki aluminiowej i pieczemy w 200st ok 1,5h, do momentu zarumienienia się wierzchu pasztetu.