Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pasztet z brokułów

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Brokuły oraz obrany seler pokrojony w piastry włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 min

Pasztet z brokułów

Składniki:

Pasztet z brokułów

 

  • po 50 dag brokułów i selera (bulwiastego)

 

  • białka z 4 jaj

 

 

  • 2 szklanki bulionu

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z brokułów
Brokuły oraz obrany seler pokrojony w piastry włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 min łyżką cedzakową wyjąć brokuły, a po 20 min seler. Seler zmiksować z połową śmietany, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka z dwóch jaj ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z miazgą z selera. Osobno zmiksować ugotowane brokuły z resztą śmietany i pianą z pozostałych białek oraz solą, pieprzem i gałką. W wysmarowanej masłem formie ułożyć warstwami masę z brokułów i selerów, przykryć folią aluminiową, wstawić do większej formy z gorącą wodą i piec około godziny w nagrzanym piekarniku. Gdy pasztet wystygnie, wstawić go na kilka godzin do lodówki. Podawać na zimno z ostrymi sosami majonezowymi. 100 g - 80 kcal.

Tagi:

brokuły