Sposób przygotowania:
Pasztet z brokułów
Brokuły oraz obrany seler pokrojony w piastry włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 min łyżką cedzakową wyjąć brokuły, a po 20 min seler. Seler zmiksować z połową śmietany, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka z dwóch jaj ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z miazgą z selera. Osobno zmiksować ugotowane brokuły z resztą śmietany i pianą z pozostałych białek oraz solą, pieprzem i gałką. W wysmarowanej masłem formie ułożyć warstwami masę z brokułów i selerów, przykryć folią aluminiową, wstawić do większej formy z gorącą wodą i piec około godziny w nagrzanym piekarniku. Gdy pasztet wystygnie, wstawić go na kilka godzin do lodówki. Podawać na zimno z ostrymi sosami majonezowymi. 100 g - 80 kcal.