alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny pasztet bez grama mięsa. Pięknie się prezentuje, Ma chrupiącą, dość ostrą skórkę. Polecam :)

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej
Ciecierzycę namoczyć przez noc, rano zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą i gotować ok 15 min. Cebule obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na kawałeczki. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. W maszynce do mielenia mięsa zmielić ciecierzycę, dodać soczewicę (nie mielić). Wbić jajka, dodać przyprawy oraz zmieloną cebulę z czosnkiem. Wszystko razem wymieszać. Przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać słonecznikiem i papryką ostrą. Piec godzinę w temp 180 st. Smacznego :)
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej
Ciecierzycę gotujemydo miękkości mielimy w maszynce do mięsa, następnie dodajemy ugotowaną soczewicę
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej
Pokrojone cebule i czosnek podsmażamy na oleju
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej
Cebulę mielimy, dodajemy jajka i przyprawy
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy słonecznikiem i papryką ostrą