gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ostatnio polubiłam ciecierzycę robiłam już zupę,sałatkę, pastę, ale pasztet robiłam i jadłam pierwszy raz smakował pysznie.

Pasztet z ciecierzycy z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

1

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Ciecierzycę można też zmiksować blenderem

Ciecierzycę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy mielimy.

2

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Cebulę i czosnek można podsmażyć też zamiast oleju na maśle klarowanym

Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone cebule i czosnek podsmażamy.

3

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Warzywa mogą zostać też w całości bez mielenia.

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy starte warzywa podsmażamy można podlać odrobiną wody doprawiamy solą, pieprzem, curry, majeranek, chilii, studzimy i później mielimy.

Razem z marchewką mielimy pomidory suszone.

4

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Jeżeli uważamy że masa jest sucha to można dodać jeszcze oleju.

Do masy dodajemy pozostałe przyprawy sok z cytryny wlewamy olej z pomidorów,koperek i zółtka mieszamy

5

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Aby białka się dobrze ubiły dodajemy szczyptę soli.

Do masy dodajemy ubite białka mieszamy masę.

6

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Aby masa była bardziej zielona dodajemy więcej jęczmienia.

Masę dzielimy na pół do jednej dodajemy młody jęczmień mieszamy

7

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Aby masa się dobrze ułożyła stukamy foremką.

Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą .Na spód dajemy zielona masę na to wykładamy resztę masy wyrównujemy .
Górę spryskujemy olejem.

8

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Pasztet wyjmujemy z foremki jak juz trochę przestygnie

Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st nakrywamy folią i pieczemy około 20 minut następnie odkrywamy i pieczemy około 40 minut na złoty kolor
Pasztet studzimy.

9

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Pyszny bezmięsty pasztet podałam z kromką chleba .

Zimny pasztet kroimy w plastry i podajemy z kromką chleba.

POLECAM!!!