Sposób przygotowania:
Pasztet z pieczonej dyni i papryki
Dynię umyć, usunąć gniazdo nasienne, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki podobnej wielkości. Na dno naczynia żaroodpornego wlać olej, ułożyć kawałki dyni, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż będzie miękka. Odstawić do przestygnięcia. Ciecierzycę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości. Przestudzić, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Cebulę pokroić w grube plastry i usmażyć bez rumienienia. Odstawić do przestygnięcia. Paprykę umyć, pokroić, usunąć nasiona i ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, przemieszać, aby wszystkie kawałki pokryły się olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut. Przełożyć do pojemnika z pokrywką i odstawić do przestygnięcia. Następnie obrać ze skórki. Warzywa zmielić w maszynce do mielenia, przełożyć do miski miksera, dodać wcześniej zmieloną ciecierzycę, przeciśnięty czosnek, oliwę, jajko i całość bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Dodać przyprawy /dużo przypraw/ i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.
Alex_M
anemon
Wypróbuj koniecznie, bo ja jem i zastanawiam się, który z nich smaczniejszy?
zbysiowa
Mnie też kusi :)
anemon
Mam nadzieję, że się skusisz. Podstawa sukcesu, to odpowiednio doprawić pasztet. Ma on bardzo dobrą konsystencję, bo można go pokroić na zgrabne porcje, ale też można go łatwo rozsmarować na pieczywie.
misia5
anemon
Dziękuję i polecam Ci, moim zdaniem warto go upiec.