SUPERPRZEPIS

Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku Więcej zdjęć (2)

Wegetariański pasztet z cukinii z dodatkiem orzechów włoskich, przekładany szpinakiem. Pasztet jest delikatny w smaku, lekki, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej.

Składniki:

Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku

Przygotowanie pasztetu

Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku
Cukinię możemy pokroić w plasterki lub półplasterki.

Przygotowanie pasztetu rozpoczynamy od umycia i osuszenia szpinaku. Mleko podgrzewamy i zalewamy nim bułkę tartą.

Mielimy orzechy włoskie oraz płatki owsiane. Cukinię kroimy w cienkie plasterki.

Przygotowanie warzyw

Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku

Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy cukinię do miękkości, ok. 10 minut.

Na drugiej patelni z 2 łyżkami masła podsmażamy szpinak z 2 ząbkami czosnku.

Przygotowanie cukinii

Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku

Podsmażoną cukinię rozgniatamy widelcem. Cukinię odstawiamy do wystygnięcia, po czym odsączamy na sicie.

Przygotowanie pasztetu

Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku

W misce mieszamy cukinię, jajka, zmielone orzechy włoskie, zmielone płatki owsiane, parmezan i wyciśniętą bułkę tartą.

Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie pasztetu do pieczenia

Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku

Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy połowę masy z cukinii, a na niej szpinak.

Szpinak przykrywamy drugą połową masy z cukinii. Dokładnie wyrównujemy wierzch pasztetu.

Pieczenie pasztetu

Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Formę z pasztetem przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do większej formy, do której wlewamy gorącą wodę. Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej ok. 40 minut.

Odkrywamy formę z folii aluminiowej i dalej kontynuujemy pieczenie pasztetu przez ok. 15 minut.

Upieczony pasztet powinien być złocisty z zewnątrz a w środku delikatny i kremowy.