SUPERPRZEPIS

Pasztet z cukinii z polentą i ziarnami

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pasztet z cukinii z polentą i ziarnami Więcej zdjęć (4)

W tym pasztecie dominuje smak curry i ziaren słonecznika. Ma wyrazisty smak i piękny złocisty kolor.

Składniki:

Pasztet z cukinii z polentą i ziarnami

 

  • cukinia - 1 kg
  • soczewica czerwona - 1 szk.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 5 ząbków
  • jajka - 3 szt.
  • polenta - 3 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól - do smaku
  • curry - do smaku
  • pieprz kajeński - do smaku
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • słonecznik - 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii z polentą i ziarnami
Soczewicę bardzo dokładnie opłucz, a następnie gotuj 10 minut pod przykryciem w 1 i ¾ szklanki wody. Cukinię umytą, osuszoną i bez gniazd nasiennych zetrzyj na grubych oczkach tarki do jarzyn lub w rozdrabniaczu. Startą cukinię posól, wymieszaj i odstaw na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dokładnie odciśnij sok, a cukinię przełóż do dużej miski, dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj wcześniej ugotowaną i przestudzona soczewicę, polentę, jajka, oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do formy o wymiarach 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch pasztetu i posyp ziarnami słonecznika. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 30 minut. Odstaw do wystudzenia.
Pasztet z cukinii z polentą i ziarnami
Całość przełóż do formy o wymiarach 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pasztet z cukinii z polentą i ziarnami
Wyrównaj wierzch pasztetu i posyp ziarnami słonecznika.
Pasztet z cukinii z polentą i ziarnami
Boki, wierzch i spód pasztetu powinny być ładnie zrumienione.