Sposób przygotowania:
Pasztet z cukinii z polentą i ziarnami
Soczewicę bardzo dokładnie opłucz, a następnie gotuj 10 minut pod przykryciem w 1 i ¾ szklanki wody. Cukinię umytą, osuszoną i bez gniazd nasiennych zetrzyj na grubych oczkach tarki do jarzyn lub w rozdrabniaczu. Startą cukinię posól, wymieszaj i odstaw na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dokładnie odciśnij sok, a cukinię przełóż do dużej miski, dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj wcześniej ugotowaną i przestudzona soczewicę, polentę, jajka, oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do formy o wymiarach 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch pasztetu i posyp ziarnami słonecznika. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 30 minut. Odstaw do wystudzenia.