góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Pasztet z drobiu bez pieczenia

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Pyszny pasztet, na święta i nie tylko

Pasztet z drobiu bez pieczenia

Składniki:

Pasztet z drobiu bez pieczenia

 

  • w równej ilości wagowej wątróbek drobiowych, ugotowanego mięsa drobiowego i wędzonego boczku
  • kilka łyżek masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet z drobiu bez pieczenia
Na patelni roztopić masło, na którym podsmażyć plasterki boczku. Dodać wątróbkę i razem poddusić. Dodać ugotowane mięso z kurczaka, wymieszać razem z roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Po ostygnięciu wszytko zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia.Włożyć masę do do formy, dokładnie ubijając. Po wierzchu polać roztopionym masłem. Wstawić do stężenia do lodówki.Uwaga:Do masy mięsnej, można przed włożeniem do formy, dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki. Pasztet będzie się lepiej kroił

Tagi:

mięso