Sposób przygotowania:
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną i pieprzem
Wątróbki opłukać i osuszyć na sitku, a potem pokroić na plasterki lecz nie mielić w maszynce do mięsa, lepiej by były w kawałkach.
Żurawinę przelać na drugim sitku letnią wodą i również pozostawić do obcieknięcia. Czerstwe bułki namoczyć w mleku i odcisnąć w dłoni, a następnie wymieszać z kawałkami wątróbek gęsich. Dodać odważoną część serc kurzych jak i wątróbek z kur oraz dużą szczyptę pieprzu czerwonego. Wymieszać całość rękoma, wbijając dla pewności całe jajo, by wiązało masę. Dodatkowo doprawić solą, majerankiem, estragonem, ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, formę cwibakową natłuścići wyłożyć masę z podrobów na dno formy. Wstawić formę do piekarnika na kratkę rusztową. Piec przez 45 min. lub wydłużyć do godziny. Po upieczeniu wyjąć, przestudzić i pokroić.
Podawać pasztet do pieczywa na zimno.
Żurawinę przelać na drugim sitku letnią wodą i również pozostawić do obcieknięcia. Czerstwe bułki namoczyć w mleku i odcisnąć w dłoni, a następnie wymieszać z kawałkami wątróbek gęsich. Dodać odważoną część serc kurzych jak i wątróbek z kur oraz dużą szczyptę pieprzu czerwonego. Wymieszać całość rękoma, wbijając dla pewności całe jajo, by wiązało masę. Dodatkowo doprawić solą, majerankiem, estragonem, ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, formę cwibakową natłuścići wyłożyć masę z podrobów na dno formy. Wstawić formę do piekarnika na kratkę rusztową. Piec przez 45 min. lub wydłużyć do godziny. Po upieczeniu wyjąć, przestudzić i pokroić.
Podawać pasztet do pieczywa na zimno.
pieczenie