marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną i pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pasztety z wszelkiego rodzają mięs, wątróbek drobiowych lub jarskie serwuje się nie tylko od święta, ale także w celu urozmaicenia menu domowych posiłków, np. kolacji czy śniadań. Nawet mięsa pozostałe z obiadu niedzielnego nadają się na pasztety.

Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną i pieprzem

Składniki:

Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną i pieprzem

 

  • 100 g wątróbek gęsich,
  • 100 g wątróbek kurzych,
  • 60 dag serc drobiowych,
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 1 surowe jajko,
  • 50 dag żurawiny suszonej,
  • duża szczypta kulek pieprzu czerwonego,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,np. majeranek, estragon, tymianek,
  • sól,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną i pieprzem
Wątróbki opłukać i osuszyć na sitku, a potem pokroić na plasterki lecz nie mielić w maszynce do mięsa, lepiej by były w kawałkach.

Żurawinę przelać na drugim sitku letnią wodą i również pozostawić do obcieknięcia. Czerstwe bułki namoczyć w mleku i odcisnąć w dłoni, a następnie wymieszać z kawałkami wątróbek gęsich. Dodać odważoną część serc kurzych jak i wątróbek z kur oraz dużą szczyptę pieprzu czerwonego. Wymieszać całość rękoma, wbijając dla pewności całe jajo, by wiązało masę. Dodatkowo doprawić solą, majerankiem, estragonem, ponownie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, formę cwibakową natłuścići wyłożyć masę z podrobów na dno formy. Wstawić formę do piekarnika na kratkę rusztową. Piec przez 45 min. lub wydłużyć do godziny. Po upieczeniu wyjąć, przestudzić i pokroić.

Podawać pasztet do pieczywa na zimno.

pieczenie