dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Pasztet z królika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pasztet z królika z pistacjami cieście

Pasztet z królika

Składniki:

Pasztet z królika

 

  • słonina 100g
  • combry z królika 100g
  • skoki z królika 0,5kg
  • jajka 3 szt
  • sherry 200ml
  • pistacje 50g
  • kajzerka
  • cebula 50g
  • czosnek 1 ząbek
  • kostka wołowa
  • mąka 120g
  • masło 50g

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika
Combry z królika doprawiamy do smaku i obsmażamy na patelni z każdej strony. Odstawiamy do wystygnięcia na ręcznikach papierowych. Skoki z królika obsmażamy w garnku i dodajemy wodę oraz kostkę wołową, czosnek, cebulę i przyprawiamy, dusimy ok godz Zestawiamy z ognia, dodajemy bułkę i studzimy. Po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości i mielimy, dodajemy jajka, przyprawy i orzechy. Combry zawijamy w słoninę. Z mąki, masła i jajka przygotowujemy ciasto. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciastem, pozostawiając część ciasta na wierzchu pasztetu. Nakładamy masę do blaszki układając w środku zawinięte combry królicze, przykrywamy resztą ciasta i pieczemy w temp 180st przez godz.