Sposób przygotowania:
Pasztet z kurczaka
Podudzia myjemy i gotujemy z włoszczyzną i ziarenkami smaku oraz kostką rosołową. Gdy będą gotowe wyjmujemy i odkładamy aż ostygną. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym. Pieczarki siekamy drobno i smażymy razem z cebulką. Cebulę i pieczarki miksujemy drobno w rozdrabniaczu. Ugotowane podudzia oddzielamy od kości i usuwamy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rozdrabniacza i bardzo drobno miksujemy. Bułkę nasączamy w wywarze z udek i też miksujemy. Wkładamy wszystko do jednej miski i mieszamy dokładnie. Dodajemy jajko i rozpuszczone (ale nie gorące) masło i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Blachę do pasztetu smarujemy dokładnie masłem i układamy masę. Zapiekamy w 180 C około 40 minut. Po ostygnięciu wyjmujemy i dekorujemy listkami laurowymi i zielem angielskim.
Sarenka
jaNina
darmiona