Sposób przygotowania:
Pasztet z kurczaka z grzybami
Oczyścić wątróbki i przedzielić na połówki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić wątróbki- posolić i posypać pieprzem. Przykryć i smażyć . W tym czasie pokroić piersi na kawałki . Dorzucić do wątróbek .Dołożyć połowę masła pokrojonego w kawałki i smażyć mieszając. Cebulę obrać i pokroić w grube piórka . Dołożyć do mies. Dorzucić resztę masła ( kawałeczek zostawić do posmarowania foremki ). Kiedy wątróbka, kurczak i masło będą już rumiane przełożyć do miski razem z tłuszczem ze smażenia. Namoczyć w 3/4 szklanki wody suszone grzyby. Ugotować. Wyjąć. Wywar zachować. Grzyby pokroić w paski . Jak mięso ( kurczak , wątróbki ) i cebula ostygną ( może być na drugi dzień) zmielić w malakserze . Dodać jajka . Zmiksować jeszcze raz dolewając 3 łyżki wywaru z gotowania grzybów. Doprawić do smaku utartą gałką muszkatołową i resztą przypraw. Wsypać pokrojone grzyby i wymieszać. Formę wysmarować masłem. Wysypać sezamem *, ** i bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet . Po wierzchu posypać delikatnie bułka tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C przez ok.40 minut . Wyjąć. Zostawić do wystudzenia. Wstawić na kilka godzin do lodówki lub w zimne miejsce by zastygł. Ostrożnie wyjąć z foremki. Podawać krojony w plastry. Najlepiej z sosem tatarskim. * Ostrożnie z sezamem - przy obsypywaniu . Pozostawiony na częściach które nie są zalane masą pasztetową przypali się w czasie pieczenia. Trzeba by najpierw formę wysmarować i wysypać a potem zetrzeć nadmiar. **Rada na przyszłość ---upiec pasztet bez sezamu , a po wyjęciu posmarować rozpuszczonym masłem i dopiero potem posypać sezamem który się do pasztetu przyklei i ozdobi go.
julcia12437