szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

pasztet z łososia z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wykwintny pasztet z łososia i krewetek

pasztet z łososia z krewetkami

Składniki:

pasztet z łososia z krewetkami

 

  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżi siekanego koperku
  • 700 gram filetów z łososia
  • 1,5 szklanki śmietany
  • 100 ml bulionu
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 lyżki wytrawnego cherry
  • 150 gram krewetek koktajlowych
  • sól
  • pieprz,
  • masło

 

Sposób przygotowania:

pasztet z łososia z krewetkami
Dużą formę do psztetów lekko nasmarować masłem, wyłożyć pergaminem i ponownie nasmarować masłem.Piekarnik nagrzać do ok 150 stopni.Łososia umyć, pokroić w nieduże kawałki, dokładnie zmiksować ze śmietaną, dodać bulion, sok i skórkę z cytryny, sherry oraz pieprz i sól.Gotowa masę przelożyćdo formy.Krewetki opłukać zimna wodą osuszyć i ułożyć na wierzchu terriny.Forme przykryć folia i ustawić w głębokiej blasze do pieczenia, napełnionej do połowy gorącą wodą.Wstawić do piekarnika i piec ok 1 godziny.Po upłwie danego czasu, wyjąć, ostudzić i odstawić na noc do lodówki.Kroić w plastry

Tagi:

krewetki