marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasztet z mixem chińskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oto kolejna wersja pasztetu z chińskimi dodatkami tudzież grzybami shitake lub mun.Myślę,że posmakuje nie tylko mnie,ale i każdemu.

Pasztet z mixem chińskim

Składniki:

Pasztet z mixem chińskim

 

  • 300 g. soczewicy lub soi,
  • 350 g. mieszanki chińskiej mrożonej,
  • 15 dag. grzybków mun lub shitake,jeśli nie zawiera ich mieszanka,
  • 2 bułki czerstwe,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • pieprz biały mielony,
  • sól jodowana,
  • tłuszcz do foremki,
  • pergamin do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Pasztet z mixem chińskim
Soczewicę lub soję namoczyć na noc, a nazajutrz odlać z niej wodę i nalać świeżej. Gotować soję do miękkości z ok. dwóch godzin. Odcedzić i przetrzeć ziarna soi lub soczewicy pałką przez sitko lub zmielić. Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć mocno, dodając do masy sojowej, a wraz z nią dodać rozmrożonej mieszanki chińskiej i osobno grzybków. wbić surowe jajko i zmiażdżony czosnek, a na koniec doprawić białym mielonym pieprzem i solą jodowaną Wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180 st. C, natłuścić foremkę cwibakową o wym.10 razy 20 oraz wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wyłożyć masę do foremki i wstawić do piekarnika na 45 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i spożywać z pieczywem.