Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy pieczony
Mięso myjemy, oczyszczamy i zalewamy wodą, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, opaloną cebulę, ząbek czosnku, ziele, liść, pieprz i sól. Gotujemy do momentu, aż udziec z indyka będzie miękki. Mięso wyciągamy z wywaru i oddzielamy od kości. Cebule obieramy i kroimy w pół plastry, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy umytą i oczyszczoną wątróbkę i smażymy aż będzie całkiem ścięta. Mięso i wątróbkę z cebulę mielimy w maszynce (można dwa razy). Marchewkę i pietruszkę z wywaru również mielimy w maszynce. Dodajemy jaja,śmietanę, pieprz, sól i gałkę muszkatołową i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formę na pasztet smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą lub kaszką manną i nakładamy masę mięsną. Posypujemy pestkami dyni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 1 godzinę. Po wyjęciu studzimy i dopiero wtedy kroimy. Smacznego :)