Sposób przygotowania:
pasztet z wątróbek 4
Bułki namaczamy w mleku a następnie odsączamy. Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Wątróbkę płuczemy pod bieżącą wodą i staramy się pozbawić błonek. Śmietanę za pomocą blendera łączymy z jajkami, tymiankiem brandy, odrobiną gałki, pieprzu i soli. Na koniec do tej mieszanki dodajemy 1/4 wątróbki i dokładnie ma gładko miksujemy. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Słoninę wrzucamy na patelnię i szklimy. Dodajemy do niej cebulę i wspólnie smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie na patelni ląduje reszta wątróbki. Odrobinę solimy i wspólnie smażymy ok 10 min. Po tym czasie studzimy składniki z patelni i za pomocą maszynki mielimy. To samo robimy z bułkami. Do zmielonych składników dodajemy mieszankę z śmietaną i całość dokładnie mieszamy. Możemy odrobinę doprawić pieprzem i solą. Masę przekładamy do wąskiej formy posmarowanej smalcem. Górę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy godzinę w 190C