aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Pasztet z wątróbki z porto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki i bardzo smaczny pasztet z wątróbki, o kremowej konsystencji z "kapką" porto.

Pasztet z wątróbki z porto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet z wątróbki z porto

 

  • 250 g wątróbki z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml porto
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbki z porto
Wątróbkę oczyszczamy z błonek, myjemy dokładnie. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, jak zmięknie (po około 2 minutach), wkładamy wątróbkę, mieszamy, aby się obsmażyła ze wszystkich stron, wlewamy porto i przykrywamy patelnię pokrywką. Całość dusimy około 5-7 minut. Część porto wyparuje, ale troche "sosu" powinno zostać na patelni. Całość przekładamy do miseczki i miksujemy blenderem na gładką masę. Dokładamy mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
Pasztet z wątróbki z porto
Pasztecik z wątróbki, bez pieczenia, z porto