Ashanti

Ashanti

Kucharz
[Przepisów: 15]

Patatas Bravas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeden ze specjałów kuchni Hiszpanii

Patatas Bravas

Składniki:

Patatas Bravas

 

 

  • SOS
  • 700 gram słodkich pomidorów
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • po jednej małej cebuli białej i czerwonej
  • mała papryczka chilli
  • kilka ząbków czosnku
  • 30 gram masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Patatas Bravas
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy tak, aby pozostały twarde w środku. Po przygotowaniu ziemniaków zabieramy się za sos. Sparzamy pomidory i obieramy je ze skórek oraz drobno kroimy. Obieramy i drobno siekamy cebule, smażymy je na oliwie z oliwek oraz maśle. Następnie wlewamy wino i podduszamy do momentu jego wyparowania. Papryczkę chilli siekamy i dokładamy razem z pomidorami. Czekamy aż zamieni się w dość gęsty sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy ziemniaki aż się zarumienią,następnie dolewamy sos. Ziemniaczki doskonale smakują z grillowaną kiełbasą.

Tagi:

sosy