Sposób przygotowania:
Pate z wątróbki z galaretką z jabłek
Na maśle przesmażamy posiekany drobno czosnek i cebule. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę wątróbkę, chwilę przesmażamy. Dodajemy wino i tymianek smażymy aż wino odparuje. Kiedy wino wyparuje wlewamy winiak i podpalamy go na patelni ( tzw flambirowanie – ten etap możecie ominąć ). Wątróbkę z przyprawami blendujemy i przecieramy przez sitko. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do foremek wyłożonych folią spożywczą. Sok podgrzewamy w garnku razem z jabłkami. Żelatynę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodajemy do podgrzanego soku, mieszamy i chwilę studzimy. Lekko przestudzoną galaretką zalewamy nasze pate i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, aż nasza galaretka się zwiąże. Kiedy galaretka stężeje delikatnie wyciągamy pasztet z foremek i serwujemy z bagietką.